368 - LIIKKUVUUS JA LIIKEHALLINTA

 

         3 SUUNTAA, 6 ANATOMISTA ASEMAA, 8 LIIKEKETJUA = 66 HARJOITETTA


-    Kokonaisvaltaisen fysiikkaharjoittelun perusta ja edellytys

-    Systemaattinen tapa harjoitella ja kehittää toiminta- ja suorituskykyä

-    Tavoitteena liikkuvuus (A-harjoitteet) ja liikehallinta (B-harjoitteet)

HUOM! JOKAINEN HYPERLINKKI AVAA KO. HARJOITEVIDEON  (JOS LINKKI EI TOIMI NIIN VIDEOKIRJASTON VOI KLIKATA AUKI MYÖS TÄSTÄ)

HUOM! JOKAINEN HYPERLINKKI AVAA KO. HARJOITEVIDEON  

(JOS LINKKI EI TOIMI NIIN VIDEOKIRJASTON VOI KLIKATA AUKI MYÖS TÄSTÄ)

368 HARJOITEKEHITTELYT

* Liikkuvuus ja liikehallinta: harjoituskortti pdf-muodossa

PERIAATTEITA JA OHJEITA LIIKEKEHITTELYIHIN

1.       Liikkeet tulisivat olla kivuttomia. Jos kipua tuntuu, niin a) lyhennä  harjoitteen liikerataa b) muuta asentoa c) vaihda eri liikesuuntien suoritusjärjestystä. Mikäli liike on edelleen kivulias, lopeta sen tekeminen, kunnes syy on saatu selville.

2.       Kun tietystä anatomisessa asemassa havaitaan liikkeen rajoitus, kompensaatio tms. (esim. Liikkuvuuden puute lonkassa), niin toteuta liikehittelyt kyseiselle asemalle sekä ‘naapuriasemille’ ylä- ja alapuolella. (esim. Polvi/reisi – Lonkka – Lanneranka)

3.       Pyri toteuttamaan liikkeet ns. Success-periaatteella, minkä mukaisesti liikkeen haaste on sopiva ja toteutus tapahtuu liikehallinnan ja tehtävän suorituksen kannalta onnistuneesti. Vältä toistamasta liikettä oman liikekykysi rajojen ulkopuolella. Hiukan liian helppo on parempi kuin hiukan liian vaikea.

4.       Liikkuvuusharjoitteet ovat luonteeltaan aktiivisia/dynaamisia. Joskus täytyy aloittaa liikkuvuusharjoittelu vähemmän dynaamisesti, jos paikallista jumia löytyy lihaksesta. Tällöin liikkuvuuskehittely kannattaa aloittaa rullauksella ja myös staattisempia venytyksiä voidaan käyttää kireimpien solmujen pehmentämiseksi. Sen jälkeen voidaan aloittaa dynaamisempi liikkuvuuskehittely.