“Vaatii paljon työtä tehdä erinomaisesta urheilijasta keskinkertainen urheilija.”

by tommi paavola in ,


On mielenkiintoista, että juuri niitä lihasryhmiä ja kehon osia, jotka yhdistetään aikamme esteettisiin ulkonäköihanteisiin, harjoitellaan usein kaikkein epätoiminnallisimmalla tavalla. Vaikuttaisi siltä, että harjoituskulttuuriimme liittyy sellaisia voimakkaita mielikuvia ja fiiliksiä käytännöistä, joita on vaikea syrjäyttää pelkällä logiikalla. Ymmärrän tämän ihan hyvin itsekin monta vuotta epätasapainoista ja -toiminnallista harjoittelua toteuttaneena. Paremman tiedon puutteessa taisin olettaa, että tavoitteina ‘kehon muokkaus’ ja ‘toiminnallinen suorituskyky urheilussa’ saavutetaan samaa polkua kulkemalla. Näin ei asia kuitenkaan ole, elleivät sitten oman lajin tarpeet sattumalta korreloi kehon muokkausta palvelevien tavoitteiden kanssa…onhan sekin kai mahdollista.

On totta, että kaiken oheisharjoittelun ei tarvitse välttämättä näyttää, haista ja maistua ihan tarkalleen samalta, kuin itse lajisuoritus, mutta jo spesifisyys-periaatteen perusteella pitäisi ehkä hetkeksi pysähtyä miettimään, mikäli harjoittelun toteutus ja lajisuoritus tuntuvat olevan yhtä kaukana toisistaan kuin Donald Trump ja Hillary Clinton.

Joku sanoi, että “vaatii paljon työtä tehdä erinomaisesta urheilijasta keskinkertainen urheilija.” Väitän, että keskivartaloharjoittelussa piilee potentiaalia tällä alueella – niin urheilullisuuden parantamisen kuin sen huonontamisen suhteen.

Mitä asioita meidän sitten tulisi tarkastella toiminnallisen keskivartaloharjoittelun toteuttamisen kannalta? Tässä muutamia omia ajatuksiani listan muodossa.

1.       Urheilijan asennot ja liikkeet suhteessa painovoiman vaikutukseen

Mikä on yleinen tyypillisten vatsalihasharjoitteiden liikemalli? Selkärangan fleksio, elikkäs vatsarutistusten, istumaan nousujen ym. kaltainen liike, jossa siis etäisyys rintakehän ja lantion rakenteiden välillä lyhenee konsentrisen supistuksen tuloksena.

Kun urheilija toimii lajissaan, useimmiten pystyasennossa siis, niin voimme kysyä: milloin kyseistä liikettä tarvitaan ja milloin siihen käytetään lihasvoimaa?

Pystyasennossa tuo liike on itse asiassa useimmiten täysin painovoiman tuottama, joskin selkäpuolen ja takaketjun lihasten kontrolloima. Mikäli painovoima antaa tuon liikkeen meille ilmaiseksi, niin eikö elimistön taloudellisuuden kannalta olisi hyvä ajatus pitää nuo etupuolen suorat vatsalihakset ‘levossa’ kunnes niitä taas oikeasti tarvitaan. Onhan toki olemassa myös lajeja, joissa tuon liikkeen täytyy tapahtua nopeammin kuin painovoiman vaikutuksesta ja silloin vatsalihaskin ottaa liikettä kiihdyttävän roolin (ehkäpä hiihdon tasatyöntö-liike tms). On olemassa myös lajeja, joissa erilaisissa asennoissa rangan fleksiosta tuleekin spesifi liike, kuten vaikka MMA:n mattotilanteissa, uimahypyissä tai voimistelussa.

Jos tarkastelemme ihmisen yleistä liikkumista niin tavallisissa elämäntilanteissa kuin urheilulajeissa havaitsemme, että kehon konsentrisen fleksion sijasta kannattaisi keskittyä enemmän vaikkapa siihen toiseen päätyyn eli kehon ja rangan ojennukseen ja sen eksentrisen hallinnan harjoitteluun. Jos vaikkapa kysyisimme, että kumpaan tehtävään keho käyttää vatsalihaksia enemmän, a) eteen- ja alaspäin taivutuksen suorittamiseen vai b) taaksetaivutuksen hallintaan, niin pystyasennossa toimittaessa vastaus on helposti B. Keskivartalolihasten potentiaalista jää paljon käyttämättä, mikäli unohdamme, että ‘tuottaaksemme’ voimaa sitä pitää ensin ‘varata’.

2.       Lihaksen työtapa ja energian käyttö nopeissa lajiliikkeessä

Reaktiivisuus, nopeus ja räjähtävyys ovat olennaisia ominaisuuksia monissa lajeissa. Näiden elementtien toiminnalle on olennaista, että lihas-jänne-hermo -systeemi toimii optimaalisesti. Nopean liikkeen edellytyksenä on lihaksen rekrytoinnin nopeus sekä erityisesti sen rentoutumisen nopeus ja valmius seuraavaan aktivoitumiseen. Tätä periaatetta vastaan kapinoi jatkuvan isometrisen jännityksen ja vaihtumattoman lihaspituuden harjoitteet. Kehon voimantuottomekanismi pyrkii energian säästöön ja haluaa käyttää elastisia elementtejä liikkeen varaamiseen ja vapauttamiseen.

Missä lajisuorituksessa olet kokenut vatsalihasten väsymisen ja siitä johtuvan polttelun lihaksessa? Tämä tuttu tunne selällään tapahtuvan sätkyttelyn tuloksena on harvoissa lajeissa todellisuutta. Vatsalihakset toki väsyvät monissa lajisuorituksissakin mutta se ei johdu jatkuvasta ‘time under tension’ -jännitystilasta ja on aika kaukana positiivisen siirtovaikutuksen kannalta.

Lankuttaminen ja isometriset pidot voivat olla käyttökelpoisia staattisen ryhdin ja asennon harjoittelemisen kannalta ja sitä kautta voivat epäsuorasti parantaa esimerkiksi juoksun suoritusta, mutta nopeisiin ja räjähtäviin suorituksiin keskivartalokin kaipaa loikkia, hyppyjä, heittoja ja reaktiivisia suorituksia – pääosin pystyasennossa.

3.       Keskivartalon lihasten toiminnallinen anatomia

Keskivartalon toiminnallista anatomiaa voidaan käytännön kannalta yksinkertaistaa huomattavasti. Uskon, että eri lihaksista ja niiden kerroksista on keskusteltu ihan tarpeeksi ja en ole varma onko se vienyt meitä paljon parempaan suuntaan itse toteutuksessa.

Mihin keskivartalon lihakset kiinnittyvät? Mitä rakenteita (luusto) pitää liikuttaa, jotta keskivartalon lihakset aktivoituvat toimimaan? Helpoin vastaus tuohon olisi: lantion ja rintakehän rakenteet. Niinpä keskivartalon lihakset aktivoituvat silloin kun lantio liikkuu, rintakehä liikkuu tai molemmat liikkuvat. Real-life suorituksissa on itse asiassa aika vaikeaa liikkua muuten kuin sekä lantiota, että rintakehää samanaikaisesti liikuttaen, joten toiminnallisessa mielessä keskivartalon lihakset toimivat ‘aina’ näin.

Monessa, etenkin selällään tapahtuvassa, vatsalihasharjoitteessa olemme kuitenkin eliminoineet tai rajoittaneet lantion ja rintakehän liikettä niin, että spesifisyys-aste on huomattavasti heikentynyt ja harjoitusvaikutus siten myös kyseenalainen. Lisäksi olemme tietenkin myös poistaneet lähes kaikki pystyasennon kahdelle tukipisteelle ominaiset liikkeen hallintaan liittyvät haasteet – näin keskushermosto tuskin tunnistaa liikettä lainkaan, sillä sen saama informaatio ympäristöstä on muuttunut liian radikaalisti, jotta siirtovaikutus olisi positiivinen. Niin, ja onhan myös negatiivinen siirtovaikutus täysin mahdollista saavuttaa…vaikka tavoite ei varmaan olekaan.

Jos haluamme maksimaalisen (ja samalla toiminnallisen) osallistumisen keskivartalon lihaksilta, on meidän valittava liikkeitä, joissa lantio liikkuu tehtävänsä mukaisesti yhteydessä rintakehään. Tästä yksi käytännön esimerkki on askellusliike ja käsien liike (alas/ylos/vasen/oikea ym.), jotka liikuttavat lantiota ja rintakehää yhtä aikaa ja aiheuttavat näin keskivartalon lihasten varautumisen kolmessa tasossa.

4.       Keskivartalo koordinaation keskuksena

Olemme oppineet ylävartalon liikkeitä, alavartalon liikkeitä ja keskivartalon liikkeitä, mutta kokonaisvaltaisessa suorituksessa meidän täytyy pystyä yhdistämään kaikki sulavaksi ja tehokkaaksi liikkeeksi. Kaikkien liikkeiden risteyskohtana toimii keskivartalo ja näin jokainen suoritus kulkee tämän kiireisen liikennekeskuksen läpi. Kuinka alavartalosta liikkeelle lähtenyt ketjureaktio päätyy sormenpäihin ja miten laadukkaana tuo liikevirtaus on säilynyt?

Koordinaatio monissa muodoissaan on urheilullisuuden ydin ja kenties vähiten harjoiteltu alue fysiikkavalmennuskulttuurissamme. Jos ymmärtäisimme ottaa koordinaation kaiken yhteensitovana ominaisuutena vakavasti ja yhdistäisimme sen kaikkeen tuohon tehoharjoitteluun, niin voisimme saada kovasti harjoitetun voiman käyttöön silloin kun sitä oikeasti tarvitaan.

Keskivartalo on rakenteellisena keskuksena elintärkeä alue. Sen täytyy pystyä ‘jakelemaan’ liikkeen hallintaa ylöspäin tai alaspäin ketjussa ja näin sen kyky koordinoida joko mahdollistaa tai rajoittaa suorituksia.

Keskivartalon harjoittelu koordinaation keskuksena on aika kaukana siitä mitä kentällä tänä päivänä näkyy. Kun yhtenä päivänä ymmärrämme ja sisäistämme keskivartalon alueen olevan niin paljon enemmän kuin six pack, niin kenties saamme uutta nostetta myös yleisen urheilullisuuden kehittymiselle.

Tommi the Trainer


368-Liikekehittely (3D-liikkuvuus ja liikehallinta)

by tommi paavola in


Millaiseen alustaan ‘taito’ tarttuu parhaiten? Miten varmistetaan urheilijan jatkuva kehittyminen lajitaidoissa? Kuinka taitoa optimaalisesti vastaanottava alusta valmistetaan?

Ajattele kehon fysiologiaa ‘kuiva sieni vs. märkä sieni’ -ajatuksen kautta. Kuivaan pesusieneen imeytyy vettä ja vastaanottokyky on näin hyvä, kun taas märkään pesusieneen ei enää pakottamallakaan imeydy mitään uutta.

Taitojen ja kykyjen jatkuva kehittyminen ja hiominen vaatii siis alustaltakin edellytyksiä. Rakennuksen potentiaalisia mittoja (korkeus, paino ym.) on jatkuvasti peilattava sen perustan tukevuuden ja keston kautta.

Fysiologisesti tuon alusta täytyy siis olla sellainen, mihin uusi ärsyke tai kehittyvä taito pystyy tarttumaan. Ihmisliikkeen kannalta se yleensä vaatii tiettyjen perusteiden olevan kunnossa. Kenties olennaisimpia noista perusteista ovat ‘liikkuvuus’ ja ‘liikehallinta’.

368-Liikekehittelyssä aloitetaan arvioimalla, rakentamalla ja mahdollisesti korjaamalla liikkeen perustekijöitä eli liikkuvuutta ja sen hallintaa. Sen toteuttamiseksi on hyvä olla systeemi, joka auttaa käytännön harjoittelussa ja valmennuksessa. Olen valmistanut 368-Liikekehittely videomateriaalin avuksi kokonaisvaltaisen fysiikkaharjoittelun toteuttamisessa.

Linkki matskuun!


Reumaatikon liikuntakokemuksia

by tommi paavola in


Selkärankareumaksi diagnosoitu sairaus, joka on aiheuttanut monenlaisia reaktiivisia tulehduksia eri puolilla kehoa, on vaatinut omassa liikkumisessani ja liikunnan harrastamisessa soveltamista ja kehon tarkkaa kuuntelemista. Se on pahimmillaan rajoittanut lähes kaikkea liikkumista ja parhaimmillaanopettanut monia asioita ihmisliikkeestä. Itse olen lähestynyt sairauden hallintaa eri tavoilla, joista liikunta on ehkä kuitenkin levon lisäksi se tärkein. Hiukan ironista on se, että sekä liikunta että lepo ovat olleet niitä kaikkein haastavimpia tavoitteita tulehduksien aiheuttamista kiputiloista johtuen – mutta samalla myös niitä elementtejä, jotka auttavat ja parantavat niin mielen- kuin terveydentilaa kenties eniten.

Taitaa ollaa niin, että kaikki sairaudet ovat psyko-fyysis-hengellisiä, mutta etenkin sellaiset, jotka ovat pitkäkestoisia ja joiden paranemisesta tai pahenemisesta ei juuri voi ennustaa. Näin ollen sairaus koskettaa ihmistä kaikissa ulottuvuuksissa ja varmaankin myös hoito tulisi koskettaa kaikissa näissä ulottuvuuksissa. Tässä olen kuitenkin keskittynyt yhteenvedon omaisesti kirjaamaan niitä asioita, jotka ovat omassa tapauksessani olleet tärkeitä nimenomaan liikunnan kannalta.

En ole lääkäri enkä lääketieteen ammattilainen ja kirjoittelen näistä nyt ihan omasta subjektiivisesta näkökulmasta ja omiin kokemuksiin perustuen. Ja tähän liittyy myös ensimmäinen periaate liittyen liikunnan toteuttamiseen…

Yksilöllisyys

Olen lukenut tutkimuksia, keskustelupalstoja, sairaustukimateriaalia ja kuunnellut lääkäreitä, muita selkärankareumaatikkoja ja se on ollut ihan hyödyllistä päällisin puolin. Mikään ei ole kuitenkaan ollut yhtä tärkeä asia oppia, kuin OMAN kehon kuunteleminen. Omasta fysiologistani ei ole tutkimuksia tehty eikä kirjoja kirjoitettu, eikä lääkärikään minua kauhean hyvin tunne. Minun on siis oltava oman sairauteni ja oireideni asiantuntija ja tutkija.

Palautuminen

Liikunnan toteutuksen osalta yritin mahduttaa elämään mahdollisimman paljon liikuntaa tai ‘harjoittelua’. Määrän lisäksi myös teho oli usein aika korkealla. Palautuminen ei ollut välttämättä prioriteeteista korkeimmalla sijalla. Nyt se on. Palautuminen on jo iän vuoksi hitaampaa kuin ennen mutta reumaatikkona haluan pitää tulehdusarvot matalalla. Niinpä jatkuvassa ylikuormitustilassa oleminen ei ole mahdollista ellei toivo seuraavaa tulehduskierrettä kehoon. Laatu harjoittelussa on siis ehdottomasti syrjäyttänyt määrän.

Toisaalta enemmän määrällistä lisäystä taas kaipaisi sinne lepo/uni-puolelle. Aamuyön särky monta kertaa keskeyttää tai häiritsee levon. Kunnon patja on elintärkeä.

Vaihtelu

En tee samaa harjoitusta kahta kertaa. Vaihtelen harjoittelun sisältöä ja muuttujia jatkuvasti jo motivaation takia mutta myös kokonaiskuormitusta mahdollisimman tasapainoisesti ja tasaisesti koko kehoon jakaen. Vaihtelu myös parantaa palautumista parasympaattisen hermoston toiminnan kautta. Pyrin siis välttämään toistuvasta ja yksipuolisesta harjoittelusta johtuvaa ylikuormitusta.

Liikkuvuus

Selkärankareumaatikolle liikkuvuus on olennaista jo rangan toiminnan ylläpidon kannalta. Tärkeintä minulle on ollut liikeketjujen tasapainon homeostaasi. Jo pienemmätkin epätasapainot esimerkiksi kyljessä sivuketjussa alkavat nopeasti aiheuttamaan sakroiliitin oireita ja alaselän kireytymistä. Myös takaketjun lihaksisto pohkeista alkaen vaatii jatkuvaa huoltoa niin ‘venyttelyn’ kuin rullailun ja itsehieronnan työkaluja käyttäen.

Verenkiertoelimistö

Aamut on usein jäykkää aikaa reumaatikolle ja varsinainen harjoittelu voi olla hankalaa. Siitäkin huolimatta itselleni aamulla verenkierron aktivointi kehossa kevyen aerobisen liikkumisen kautta käynnistää päivän ihan eri tavalla. Yleisesti ottaen aerobinen kunto antaa energiaa niihinkin päiviin, joissa tulehdus on vienyt suuren osan perusenergiasta. Kestävyystyyppisen juoksun olen itse hylännyt kokonaan useamman huonon kokemuksen tuloksena, mutta tänäänkin olen tehnyt lyhyitä vetoja futiskentällä – ja niistä saatu vaste on tuntunut erittäin hyvältä. Tosin on ollut aikoja, jolloin sellaiseen ei ole riittänyt voimia. Nyt kesän alettua ja auringon lämmittämänä keho tuntuu toimivan ja lepäävän paremmin. Kylmät ja kosteat kelit ei juuri kiinnosta.

Lihaksiston harjoittelu

Kaikki lähtee itselläni perusliikkumisen periaatteista. Ajattele kävelyä – liikeketjujen yhteistoimintaa, kiertoliikettä, yksi jalka edessä-toinen takana, pystyasennossa jne. Toki klassiset voimaharjoitteet välillä mahtuvat mukaan ohjelmaan mutta yli 3-4 viikon setti penkkipunnerrusta tai kyykkäämistä johtaa kerta toisensa jälkeen tulehdusoireisiin lantion ja selän alueen nivelissä. Käsipainot, taljat, kuntopallot ja muut vapaat vastukset käytettynä kehon yhteistoiminnallisissa harjoitteissa toimivat itselleni parhaiten. Ennätysten ja egon parantaminen suurien painojen ja vastusten muodossa eivät enää kuulu ohjelmaan, enkä niitä nyt taida enää kaivatakaan – varsinkin kun tuloksia tuntuu saavan toisellakin tapaa.

Luusto ja nivelet

Niveliin iskevät tulehdukset eri puolilla kehoa ovat ikäviä. Itse asiassa tulehdukset tuntuvat välillä satunnaisesti syttyvän siellä sun täällä – silmässä, nenärustossa, SI-nivelessä tai leukanivelessä. Olen valinnut liikuntalalajeikseni enemmän ns. iskuttomia liikuntamuotoja, kuten pyöräily, rullaluistelu tai melonta. Nyrkkeily tekniikkapainotteisesti säkkiin tai pistareihin on myöskin ollut yksi suosikeistani. Toki juoksuakin on pystynyt harrastamaan esimerkiksi futiksen muodossa silloin kun oireilu ei ole ollut voimakasta. Itse asiassa 15 vuoden jälkeen oireilu ei ole ollut yhtä aggressiivista kuin alussa ja liikuntamuotoja on voinut lisätä olon parannuttua.

Ravinto

Monille ravinnon muuttaminen on kuulemman tuonut helpotusta. Itselläni ei ole mielestäni ollut selkeää yhtä ärsykettä, mutta on tuntunut siltä, että tulehduskierre on alkanut usein juuri vatsasta tai suolistosta. Sieltä se on levinnyt johonkin muualle – olenkin kuvannut tulehdusta monta kertaa tulivuoreksi, joka purkautuu jossain kehon osassa päästäen paineen ulos. Usein kyseessä on joku jo valmiiksi kenties hiukan ‘heikentynyt’ kehon jäsen. Joka tapauksessa uskon, että on tärkeää löytää ne ruoat tai ravinnon osatekijät, jotka aiheuttavat ‘möyrinää mahassa’ ja ärsyttävät vatsaa ja suolistoa. Itselläni sitä tekee grilliruoka, alkoholi ja roskaruoka yleensä.

 

Kuten sanottu, nämä kuvaukset liittyvät omaan elämääni ja eivät varmaan käy yksi yhteen kenenkään muun oireisiin ja kokemuksiin. Halusin kuitenkin jakaa nämä kokemukset jo senkin takia, että usein vastaavissa hiukan määrittelemättömissä sairauksissa on tärkeää löytää vertaistukea ja kokea, että tulevaisuutta, toivoa ja tapoja liikkua on. Huonot ja hyvät ajat ehkä vuorottelevat jonkin aikaa kunnes huomaa, että hyvät ajat lisääntyvät ja huonot vähentyvät. Liikunta on joka tapauksessa yksi tärkeimmistä hoitokeinoista ja siitä ei kannata luopua, vaikka joinain päivinä virtaa ei riittäisikään.

Voimia ja Finish Strong!

Tommi


Movement Map - Kartta ja kompassi matkalla parempaan liikkumiseen

by tommi paavola in


Movement Map kehitettiin siis alkuvuodesta 2015 kehittelimme yhdessä yhteistyökumppaneideni norjalaisen Sportsmaster-firman ja tanskalaisen Valmentaja Lasse Lassenin kanssa Movement Map konseptin. Tavoitteena oli siis työkalu, joka auttaisi moniulotteisen liikkeen mittaamista, harjoittelemista ja ohjaamista. Lisäksi itse fysiikkavalmentajana ja personal trainerina kaipasin työkalua, joka helpottaisi liikkeen parantamista systemaattisesti mutta samalla yksilöllisesti.

Tausta-ajatus Movement Map:issa on pitkälti sovellettu Gray Instituutin 3-D konseptista. Käymäni GIFT-koulutus sai pitkään hautuneen suunnitelman lopulta liikkeelle. Kiitos inspiraatiosta ja liikkeen periaatteiden opetuksesta kuuluukin Gary Graylle ja David Tiberiolle, jotka nöyrästi opiskelevat jatkuvasti itse lisää ja sitten opettamaan ihmisliikkeen saloja muille. Käytännön ihmisenä minulle on ollut kuitenkin tärkeää, että liikkeen monimutkaisuus tai ‘teoria’ ei ole ollut toiminnassa asian ydin, vaan tavoitteena on aina yksilön toiminta- ja suorituskyvyn kehittäminen käytännössä. Käytäntö taas vaatii tietynlaista yksinkertaisuutta toimiakseen ja siihen Movement Map onkin kehitelty.

Movement Map on nyt Innosportin toimesta Suomessakin ja oheen on liitetty koulutusta tai käyttöesimerkkejä sen toiminnan avaamiseksi.

Alla esimerkkivideo yhdestä käyttötarkoituksesta:

Kiitokset kiinnostuksestasi!! Voimia syksyyn!

Tommi


“Oheisharjoittelu on kiva laji”

by tommi paavola in


Fysiikkaharjoittelu on oheisharjoittelua, eikö niin?

Oheisharjoittelu on mielestäni määritelmältään ja ominaisuuksiltaan:

-          Lajia ja sen harjoittelua tukevaa

-          Lajiharjoitteluun jotain lisäävää

-          Lajia palvelevaa

-          Lajin etujen mukaista

Ongelma syntyy, kun oheisharjoittelu ei pysykään nöyrässä roolissaan vaan pyrkii kilpasille itse lajin kanssa. Kun oheisharjoittelu alkaa syömään resursseja lajissa kehittymiseltä, on kilpailu käynnistynyt.

Oheisharjoittelusta saattaa muodostua uhka lajissa optimaalisesti kehittymiselle ainakin seuraavista syistä:

-          Kokonaiskuormituksen mittaaminen ja seuraaminen puuttuu

-          Oheisharjoitteiden tavoitteenasettelu on selkeästi enemmän määrällistä kuin laadullista

-          Oheisharjoittelumuodot ja –muuttujat ovat hyvin yksipuolisia

-          Oheisharjoittelussa käytetään keinona toista lajia (ongelma vain jos ‘toisessa’  lajissa kehittyminen ei palvele päälajia)

-          Oheisharjoittelun siirtovaikutus ja hyötysuhde lajissa on minimaalinen

-          Oheisharjoittelu tuottaa loukkaantumisalttiita tilanteita

-          Oheisharjoittelun vaikutukset luovat henkisen/emotionaalisen riippuvaisuusuhteen (esim. addiktio lihasmassan kasvattamiseen )

-          Oheisharjoittelusta palautuminen kestää liian kauan

Oheisharjoittelun ohjaajan eli fysiikkavalmentajan tehtävä on luonnollisesti lajissa kehittymistä ja lajivalmentajan tavoitetta tukeva.

On usein haastavaa valita ne juuri oikeat työkalut ja metodit juuri oikealla hetkellä ja vielä oikeasta syystä.

Oheisharjoittelun ja lajisuorituksen suhteen jatkuva analyysi auttaa pitämään oheisharjoittelun ‘rengin’ ja lajissa kehittymisen ‘isännän’ asemassa .

Stay humble & Finnish Strong!

Tommi


Perusharjoitteiden 'kolmiulotteistaminen' (3D)

by tommi paavola in


Miksi?

-          Kaikki kehon nivelet ja lihakset toimivat kolmiulotteisesti. Voiman varaaminen ja tuottaminen on kolmessa tasossa tapahtuva prosessi. Kolmiulotteistamalla perusharjoitteitteita voidaan saavuttaa motorisesti rikkaampi harjoitusärsyke. (3D-principle)

-          Liikettä voidaan haastaa kaikkien sen muuttujien osalta: etäisyys, liikelaajuus, nopeus, vastus, suunta ym. ja luoda pitkäkestoista jatkuvuutta kehitykseen (variety-principle)

-          Moniulotteisilla liikkeillä voidaan saavuttaa halutun lajiliikkeen kannalta optimaalisempi ja spesifimpi harjoitusärsyke (specificity-principle)

Miten?

-          Success-periaatteella: Liikkeen kontrolli, sujuvuus ja luonnollisesti kivuttomuus toteuttamisen vaatimuksena.

-          Aloittamalla liikkuvuuden ja stabiliteetin kehittelyillä ennen nopeuden tai vastuksen lisäämista.

-          Tavoittelemalla toiminnallista ja spesifiä tavoitetta liikkeen osalta.

-          Mitä enemmän vastusta –sitä vähemmän suuntia ja ulottuvuuksia!!

Kenelle?

-          Kaikille, jotka tavoittelevat kehittymistä toiminta- ja/tai suorituskyvyssä.

-          Lapsille, urheilijoille, toimistotyöntekijöille, ikääntyneille ja kuntoutettaville...

Mitä?

-          Muutama perusesimerkki videon muodossa

o   3D askellus/askelkyykky

o   3D yhden jalan kurotus

o   3D etunoja/kiipeilijä jalkadraiverilla

3-D terveisin,

Tommi

PS: Erinomainen lähde 3-D –harjoitteiden teorian ja käytännön tutkiskeluun on Free 2 Play –academy nettisivu http://www.f2pacademy.com/


Fysiikkaharjoittelun tärkein kohde ei ole ‘lihas’

by tommi paavola in


Mitä pidempään tätä työtä ihmisliikkeen kehittämisen parissa on tehnyt, sitä vakuuttuneempi olen siitä että tärkein harjoittamisen kohteeni EI ole LIHAS.

Lihas on reagoija, ei päätöksentekijä. Lihas tottelee ja vastaa ärsykkeeseen. Lihaksessa voi näkyä harjoittelun vaste mutta siitä ei voi suoraan päätellä, että liikettä on parannettu.

Lihas on komentojonossa matalammalla tasolla kuin hermosto, joka pitää langat käsissään liikkeen suorituksen suhteen.  Lihas tottelee tietysti myös hormonaalisia ja muita aineenvaihdunnan ja verenkierron viestejä.

Lihaksen roolia kehossa nämä asiat eivät vähennä eikä lihakselle tule asiasta paha mieli. Lihas on ihan tyytyväinen omaan asemaansa ja itse asiassa ei haluaisikaan korkeammalle komentojonossa.

Harjoittelussa kysymys onkin siitä, kenelle me viestitämme kehoituksia optimaalisemmasta liikkeestä? Ohitammeko komentojonon ja menemme suoraan lihasta jututtamaan? Pyydämmekö sisäpiiritietoa lihakselta vai aivoilta parhaasta tavasta vaikuttaa liikkeeseen? Jututinkin tuossa aamusella vasenta etureisilihasta...

VALMENTAJA: Hei lihas, kuinka sinä vaikutat liikeeseen? LIHAS: Ai minä vai, no joo minä vaan pitenen tai lyhenen tai isometrisesti  jännitän, kun käsky tulee.

VALMENTAJA: No, mitä jos me tehdään susta isompi? LIHAS: No se olis varmaan ihan jees, jos se sopii tehtävään. Mitäs varten te mua muuten reenaatte?

VALMENTAJA: No kun EMG-tutkimukset näyttäs, että tässä vehkeessä kuormitut kaikkein eniten?
LIHAS: Aha, no kuulostaa aika rankalta ja yksinäiseltä hommalta, mutta jos se auttaa mun frendejä, niin mikäs siinä.

No ei minusta ehkä lastenkirjailijaa tule isona…

Mutta mitä jos kysyisimme neuvoa aivoilta, tai siis keskushermostolta…?

VALMENTAJA: Hei aivo, kuinkas sinä vaikutat liikeeseen? AIVOT: Niin, minä saan jatkuvaa päivitettyä tietoa joka puolelta kehoa ja ympäristöstä tuotan tarvittavan liikevasteen käskyttämällä kehon osia heidän roolistaan kyseisessä liikkeessä.

VALMENTAJA: No mites me tehdään liikkeestä parempaa? AIVOT: No mitä parempaa informaatiota minä saan ympäristöstä havainnoinnin kautta sitä tarkempi on minun käskytykseni. Ja mitä monipuolisemmin minun proprioseptorini antavat liikkeestä palautetta, sitä paremmin voin sitä säädellä. Ja mitä enemmän kokemusta minulla on tavoiteliikkeestä ja sen muuttujista, sitä taloudellisemmin ja tehokkaammin voin siihen suunnata resursseja. Niin ja mitä realistisemmin nivelet, jänteet, lihakset ja energiajärjestelmät on valmistettu haluttuun tehtävään, sitä parempaa on liikkeen varaaminen ja tuottaminen.

VALMENTAJA: Mutta mitä me tehdään sille heikolle lihakselle? AIVOT: No jos siis lihaskudosta tarvitaan lisää, niin käytä metodeja, jotka ovat hermoston ja tehtävän kannalta mahdollisimman autenttisia, jotta saan täsmäinformaatiota ja voin käyttää sitä todellisessa liikkeessä. Näytä minulle sopivan kehittelyn kautta, että eristetymmässä ympäristössä saavutettu lihasmassa ja voima voidaan siirtää turvallisesti ja sujuvasti tavoiteliikkeeseen.

Valmentaja: Selvä!

Finnish Strong!!

Tommi


Oikeita asioita, oikeaan aikaan, oikeasta syystä.

by tommi paavola in


Viimeisten kymmenen vuoden aikana tuskin yksikään käyttämäni harjoite tai liike on säästynyt omalta kritiikiltäni ja kyseenalaistamiseni analyysiltä. Turvassa ei ole ollut kyykky, penkki eikä rinnalleveto mutta eivät myöskään yhden jalan harjoitteet, kahvakuulailut, kehonpainoliikkeet tai vetokumitouhuilut. Joskus tuntuu, että olen aloittanut kokonaan uudestaan täysin tietämättömänä mistään, niinkuin fysiikan harjoittelun historiaa tai kollektiivista tietoa ei olisi ollut olemassakaan. Tämä on kyllä ammatillisesti ollut erittäin hedelmällistä pohdintaa mutta ehkä olisi tuota pientä prosessoria voinut välillä sääliäkin hiukan ja miettiä välillä vähän vähemmänkin.

Usein avoin omien toimintatapojen reflektointi ja joskus nöyränkin polun kulkeminen avaakin sen lukon, jonka avain on ollut pitkään kadoksissa. Olen joutunut tähän tilanteeseen useastikin. Viimeksi näin kävi, kun havaitsin, että yksi käyttokelpoisimmista ratkaisuista omaan liikerajoitukseeni olikin tuettu alasoutu laitteessa. Omassa filosofiassani ei enää nimittäin ollut juuri tilaa laiteperustaiselle harjoittelulle ja siitä tulikin puolivahingossa tärkeä apu.

Haemme joskus turvaa ja rauhaa mustavalkoisesta harjoitusfilosofiasta, joissa tietyt asiat ovat hyviä ja toiset silloin automaattisesti huonoja. Tiukka kategorisointi ja harjoitusmetodisitoutuneisuus sopivan tunnelatauksen ja harjoittelupoliittisen vakaumuksen kanssa  johtaa usein monien ‘vääräuskoisuutta’ edustavien valmennustyökalujen hylkäämiseen ja mahdollisesti aika huonosta syystä. Yksilönä oman harjoittelun osalta kaikilla on tietysti vapaus toimia oman makunsa mukaan, mutta kun toimitaan toisen ihmisen valmentajana pelkkiin henkilökohtaisiin suosikkeihinsa nojaamalla pystyy harvoin palvelemaan urheilijaansa optimaalisesti. Valmentajana minun on tehtävä valinnat urheilijan edun mukaisesti, en omaa egoani tai brändiäni rakentaen.  Se vaatii avointa mieltä ja jatkuvaa reflektointia työtapojen ja valmennusfilosofian suhteen – olemmekohan me valmentajat yhtä joustavia korjausliikkeille kuin jatkuvan analysoinnin kohteena olevat urheilijamme?

Joskus on vaikea navigoida fyysisen harjoittelun maailmassa, jossa niin monet tietävät ‘aivan kaiken’ ja silti samalla edes yhdessä emme tiedä vielä juuri mitään. Ihmisen fysiikkaa ja liikettä on tutkittu syvällisesti ja monet asiantuntijat ovat tajuttoman viisaita alallaan ja silti he eivät tiedä kuin murto-osan siitä henkilöstä, jonka kanssa toteutan harjoituksen tänään. Tiede tuntee keskiarvot ja korrelaatiot, ekspertit periaatteet ja strategiat mutta vain minulla ja sinulla on reaaliaikainen ja henkilökohtainen mahdollisuus todella tietää ja tuntea oma harjoitettavamme – ja siten tehdä oikeita asioita, oikeaan aikaan, oikeasta syystä.

Finish strong Finns!

Tommi


Liikkeen 'efficiency' on se juttu

by tommi paavola in


‘Efficiency’ on minun suosikkisana nykyään. On sille varmaan hyvä suomennoskin olemassa mutta en nyt keksi.

 ‘Taloudellisuus’ ei oikein osu ihan keskelle ja kuulostaa enemmän teollisuuden tuotantokustannusten leikkaamisen toimenpiteiltä, mikä on tietysti ihan hyvä idea yleisesti ottaen.

‘Tehokkuus’ -termi vie minut taas hiukan eri suuntaan ja mieleen tulee ajankäytöllinen ajatus mahdollisimman suuresta määrästä työtä mahdollisimman lyhyessä ajassa.

‘Energian säästäminen’ on yksi peruskonsepteista sanan takana mutta ei ihan riitä kuvaamaan sisältöä ihmisliikkeen kannalta, enemmän sana muistuttaa aurinkopaneeleista, tiivistysten laadusta tai Toyota Priuksen ominaisuuksista.

‘Tavoite-suuntautununeisuus’ on ihan mieletön sanahirviö, joka kömpelyytensä lisäksi vaikuttaa tässä yhteydessä täysin epärelevantilta.

'Tuloksellisuus' koskettaa olennaista osa-aluetta termiin liittyen, mutta ei liitä prosessia kokonaisuuteen, vaan keskittyy yksinomaan lopputulokseen.

Saaks käyttää englantia?

Efficiency generally describes the extent to which time, effort or cost is well used for the intended task or purpose. It is often used with the specific purpose of relaying the capability of a specific application of effort to produce a specific outcome effectively with a minimum amount or quantity of waste, expense, or unnecessary effort. (Wikipedia)

- Ajan, vaivan tai kustannusten optimaalinen käyttö halutussa tehtävässä.
- Halutun tuloksen saavuttaminen käyttäen mahdollimman hyvin (tai vähän) käytössä olevia resursseja.

Edelleen suomeksi kökkö selitys mutta alkaa mennä oikeaan suuntaan…

Usein kuvaamme urheilijan ominaisuuksia teho-pää edellä. Nopeus, voima, räjähtävyys ja ketteryys ovat niitä haluttuja ‘tuotteita’ fysiikkaharjoittelumarkkinoilla. Harva valmentaja mainostaa itseään efficiency-eksperttinä. Ketä oikeasti kiinnostaa ‘efficiency’?

Joo, mua kiinnostaa aika paljon,  myönnettäköön. Todisteeksi liitteenä tästä kiinnostuksesta esitän aineiston no 1.

Jos kykenen kehittämään urheilijaa niin, että hän toteuttaa tehtävänsä ajan ja energian suhteen optimaalisesti, niin silloin olen mielestäni työni tehnyt. Saatat kysyä, “etkö siis kehitäkään liikkuvuutta, nopeutta, voimaa, ketteryyttä ja muita tärkeitä ominaisuuksia?” Ahaa, tällöinhän pääsemmekin asian ytimeen, sillä minun tehtäväni on annostella noiden motoristen tekjöiden harjoittelu niin, että TULOKSENA on ajan ja energian suhteen optimaalinen  tehtävän suoritus. Olen siis lähtenyt liikkeelle kysymällä MIKSI ennen kuin olen valinnut työkalut siihen MITEN tulokseen päästään.

Luulen, että olemme unohtaneet miksi harjoitamme urheilijoita, nimenomaan fysiikkaharjoittelun osalta. Otamme itseisarvoina kyykyt ja rinnallevedot ja kahvakuulat, mutta en ole ihan varma valitsemmeko aina työkaluja oikeista lähtökohdista. Tavoitteena urheilijan harjoittelussahan ei ole suoranaisesti voima eikä nopeus, vaan urheilijan lajin vaativan tehtävän suorittaminen optimaalisella tavalla.

Olen itse parantanut lukuisia urheilijoita heidän oheisharjoitteissaan, muttei se riitä, sillä oheisharjoittelu ei ole ‘laji’, ellei sitten niin erikseen päätetä. Oheisharjoittelussa parantaminen ei tuota automaattisesti parannusta lajissa, vaikka näin oletetaan. Joskus oheisharjoittelu parantaa lajisuoritusta, mutta joku toinen tapa toteuttaa fysiikkaharjoittelu voi parantaa lajisuoritusta enemmän.

Niinpä EFFICIENCY on termi, joka auttaa minua lähestymään urheilijan harjoittelua tehtävänsuoritus-lähtöisesti, ei harjoitelähtöisesti. Sillä ei varmaan pysty houkuttelemaan massoja mutta ehkäpä sekin onnistuisi, jos seuraisimme niitä urheilijoita, joiden lajiliikettä kuvaa vaivattomuus, sulavuus, helppous ja  samalla tietysti onnistunut lopputulos tehtävässä.

Finnish Strong man!

Tommi


OIRE VS. SYY

by tommi paavola in ,


Kun polveen sattuu, niin tutkitaan polvea, hoidetaan polvea, operoidaan polvea ja kuntoutetaan polvea. Aika harvoin mietitään, kuka asuu polven naapurissa ja voisiko SYY polven oireisiin olla vaikka sen ylä- tai alapuolella.

Kun väkivalta yhteiskunnassa kasvaa, niin laitetaan aseet lukon taakse ja tutkitaan rikosrekisterit ennen lupien antamista. Mutta kuka tarkastaisi, kuinka monta tuntia päivässä kontrolloimatonta väkivaltaa ollaan harjoiteltu pelikonsoleilla ja muuta ‘viihdettä’ ahmimalla ennen itse fyysisen väkivaltavälineen luvallista hankkimista.

Parempaa koulutusta ehdotetaan ratkaisuksi Amerikan vankilaväestön kasvun pysäyttämiseksi. Aika hyvin kaltereiden taakse päätyminen korreloi myös perheolojen, kuten ‘isättömyyden’, tai  toisaalta isän antaman huonon esimerkin kanssa. 'Education' on aina hyvä asia, mutta ei ehkä korvaa elämän muita lähtökohtia. Tartutaanko aina pinnallisimpaan, helppoon, ratkaisuun vai uskallammeko oikeasti miettiä syitä, jotka johtavat itse oireisiin?

En välttämättä tarjoa hyviä vastauksia noihin esittämiini haastaviin kysymyksiin, mutta kysymättä jättäminen ei ainakaan tuo vastauksia. Niinpä kiusaan itseäni näillä SYYhyn liittyvillä pohdinnoilla kunnes saan syyhyn… get it?

Samanlainen ‘oire-vetoinen’ tai pinnallinen lähestyminen asioihin näkyy eri tavoin myös fyysisen harjoittelun piirissä. Väline-fokus harjoittelun perusperiaatteiden sijasta. Esteettisyys terveyden sijasta. Mahtava ‘fiilis’ pitkäkestoisen kehittymisen sijasta.

Pelkästään ‘oireeseen’ keskittyminen on kuin tulivuoren suun sulkemista betonilla; paine vuoren sisällä ei hävinnyt vaan itse asiassa kasvoi – purkaus tapahtuu johonkin suuntaan ja usein odottamatta.

MIKSI-kysymys on aina tarpeellinen mutta samalla usein vaikea. Joskus tosin pelkkä miettimisen prosessi ilman varsinaista vastausta johtaa kohti totuutta. OIRE on usein vain johtolanka. Vastauksen metsästäjän on uskallettava syvemmälle seurauksista huolimatta.

There are two great days in a person's life - the day we are born and the day we discover why.

William Barclay

Finnish Strong!

Tommi


Jalkajuttuja omaksi huviksi...

by tommi paavola in


Tämä kirjoitus on puhtaasti omaa harjoittelua asian suomenkielisen ilmaisun parantamiseksi… eli suattaapi tulla muutamia kiroitus- ja/tai asiavihreitä. Kirjoittelun muoto on lisäksi enemmän spontaania pohdintaa ja aika kaukana mistään tutkimusartikkelista…

Keskustelua käydään paljon juoksutekniikan merkityksestä ja sen osana etenkin kanta vs. päkiäaskelluksen eroista ja tietenkin siitä, kumpi niistä on se ‘oikea’ tai ‘parempi’ tapa juosta. Heti alkuun voin todeta, että varsinaista vastausta tähän kysymykseen ei tässä kirjoituksessa anneta. Jos musta-valkoinen vastaus tai ratkaisu olisi kaikkien juoksulajien ja yksilöiden kohdalta mahdollinen, niin sehän olisi tietenkin hurjan kätevää ja sellainen varmaan kannattaisi kaikkien ottaa käyttöön.

Tässä kirjoituksessa pohditaan askelkontaktia juoksussa biomekaanisesta näkökulmasta ja etenkin nilkan ja jalkaterän osalta.

Kun jalka juostessa osuu maahan, on sen otettava vastaan huomattavia voimia. Peruslenkkeilijäkin voi  painovoiman, massan, liikemomentin ja vastavoimien tuloksena olettaa ainakin 2-3 –kertaisen kehonpainon kuormituksen kehon rakenteissa askelkontaktin tuloksena . Miten tuo kohtuullisen suuri voima vaimennetaan ja kuinka sitä kenties muunnetaan liike-energiaksi optimaalisimmalla tavalla?

Kävelijän vähemmän kuormittavan kantakontaktin biomekaniikka muistuttaa periaatteiltaan kanta-askeltavaa juoksijaa. Eroja syntyy vähintäänkin kontaktivoimien suuruudessa ja liikkeiden nopeudessa. Kantapään osuessa ensimmäisenä maahan liikkeen vaimennus alkaa kantaluun eversiolla, joka on frontaalitason liike ja on osa pronaationa tunnettua jalan iskunvaimennusliikettä. Kantaluun tehdessä kallistumisliikkeen se aloittaa askelkontaktissa tapahtuvan liikkeen vaimennuksen tai liikkeen varauksen, jossa nilkan lihaksisto eksentrisesti kontrolloi kantaluun eversiota frontaalitasossa. Samalla vaimennusliike tapahtuu sagitaalitasossa dorsifleksio-plantaarifleksion kautta ja transversaalitasossa kantaluun ja etenkin telaluun aloittaman kierteisen liikkeen kautta. Jalan etuosan osuessa maahan ja midtarsaalinivelen vapautumisen kautta kolmen tason vaimennus- ja varausprosessi leviää koko jalkaan.

Hienojen sanojen ja termien kautta karkaa joskus kokonaisuus käsistä. Tarkoituksena on selittää ja myös maalaisjärjellä ymmärtää askelkontaktin vaimennuksen tärkeys ja miten voimme parhaimmalla tavalla vaimentaa iskun ja samalla varata voimaa lihaksistoon elastisiin elementteihin.

Kanta-askeleen ongelmaksi muodostuu kovemmassa vauhdissa se, että jalan etuosan rakenteet ja lihaksisto eivät ole askelkontaktissa välittömästi vaimentamassa iskua, eivätkä varaamassa ilmaista energiaa ponnistusvaiheeseen. Voisi olettaa, että jalan takaosan vaimennukseen luottava jalka olisi vähemmän taloudellinen ja turvallinen askelkontaktissa kuin jalan yhtenäisempi ja samanaikaisempi tiimityö, jossa suurempi määrä lihaksistoa kontrolloi liikettä ja jalan rakenteet pystyvät varaamaan ja tuottamaan liikettä nopeammalla syklilla. Loppujen lopuksi olennaista juoksussa on koskettaa alustaa ajallisesti mahdollimman lyhyesti ja elastisen energian kannalta mahdollisimman taloudellisesti ja tehokkaasti.

Jos hypoteesina olisi, että suurin piirtein koko jalkapohjan yht’aikainen asklekontakti olisi optimaalisin, niin miksei sitten jokainen juoksija automaattisesti ja alitajuisesti juokse tällä tavalla? Tiedämme, että pikajuoksijaa tuskin tarvitse ohjeistaa päkiäaskellukseen, sillä hän valitsee parhaan mahdollisen elastisen energian varaus ja liikkeen tuotto –järjestelmän tuohon nopeaan suoritukseen?

Kun taas seuraamme kestävyysjuoksijaa, niin hän harvoin juoksee päkiöillä koko matkaa. Toisaalta tarkastellessamme parhaita maratoonareita havaitsemme heidän usein askeltavan melko tasapainoisesti koko jalkapohjalla, ainakin jos yleistetään suhteessa selkeään kanta- tai päkiävoittoiseen askellukseen.

Voimme jo tehtäväsuuntautuneisuuden perusteella todeta, että eri etäisyyksille, eri nopeuksille ja eri alustoille voidaan käyttää erilaisia askelkontaktin variaatioita. Myös yksilölliset erot vaikuttavat suuresti askelkontaktin ‘valintaan’ ja etenkin rajoitukset liikkuvuudessa, voimassa, lihaskestävyydessä tai vaikkapa rintarangan kiertokyvyssä.

Kaikelle juoksun taloudellisuuteen ja tehokkuuteen liittyville teknisille juoksuohjeille on kuitenkin aina edellytyksenä se, että jalka varaa ja tuottaa voimia kaikissa kolmessa tasoissa. Tästä on tuloksena se, että myös lantion lihakset pystyvät varautumaan ja tuottamaan voimaa kaikissa kolmessa tasossa. Siita taas seuraa, että keskivartalon ja rintarangan liike ja voimantuotto auttaa ja tukee juoksun suoritusta. Tekniset juoksuohjeet ovat usein aivan oikeita mutta ne saattavat olla myös vääriä ohjeita, jos kehon toiminta ei ole valmis niiden suorittamiseen. Päkiäaskelluksen markkinointi henkilölle, jonka jalka ei varaa, syystä tai toisesta, varaa liikettä kaikissa tasoissa, on melko varma vammaresepti. Toisaalta kanta-askellus ilman kantaluun eversiota lähettää useamman sadan kilon viestin kehon rakenteita ketjussa ylöspäin kaularankaan asti vaimentamattomana.

Paras tapa juosta riippuu aina yksilöstä, suoritettavasta tehtävästä, liikkeen nopeudesta ja siitä millaiset voimat kehoon vaikuttavat askelkontaktin tuloksena.

Jatkamme harjoituksia…

Tommi

 

 

 


'Jalaka ja nilikka' - Miksi - Miten - Mitä

by tommi paavola in


Morjes,

Oma tutkimus- ja opintomatkani ihmisliikkeen ihmeisiin tulee toivottavasti jatkumaan lopun ikääni. En sano ‘toivottavasti’ siitä syystä, että uskoisin ihmisliikkeiden ihmeiden loppuvan jossain vaiheessa taivaltani kesken – olen varma siitä, etteivät ne lopu kesken. Sanon ‘toivottavasti’ siksi, että toivon uteliaisuuteni vaan lisääntyvän ja silmieni pysyvän auki näiden todellisten ihmeiden näkemiselle. ‘Toivottavasti’ en koskaan tulevaisuudessa löydä itseäni kyllästyneenä tai ‘mukamas kaiken-tietävänä’. 'Toivottavasti' saan lapsen lapsen tavoin nöyränä ja innostuneena tutkia, etsiä, leikkiä ja ihmetellä koko retken loppuun saakka.

Tässä on ote tutkimus- ja opintomatkaltani, jonka laitoin näin videomuotoon. Aiheena on jalkaterä ja nilkka. Olen yrittänyt käydä teemaa läpi MIKSI-MITEN-MITÄ –prosessin kautta, joka voi olla melkoista nörttikamaa, mutta tsekkaa, jos kiinnostaa. Valitteluni lisäksi huonoista vitseistä, Mr Bean ilmeistä ja rumista jaloista.

Tommi

Jalaka 1 – Jalaka 2 –Jalaka 3


3-D Liikkuvuus: Selkä, hartiat, rintaranka, kyljet

by tommi paavola in


3-D Liikkuvuus: Selkä, hartiat, rintaranka, kyljet (TRX)

Liikkuvuuden harjoittelussa teemme mielestäni usein sen kriittinen virheen, että yritämme vaikuttaa suoraan lihaskudokseen ilman hermoston aktiivista osallisuutta. Unohdamme, että vaikka liikkuvuus ja sen puute tuntuukin lihaskudoksessa, on sen kontrolli ja hallinta liikkuessamme silti hermostolla.

Tämän liikkuvuusharjoituksen tavoitteena ei ole “viäntää väkisin” vaan antaa liikkeen kommunikoida hermostolle, että “anna lisää siimaa, tämä tuntuu hyvältä.”

Omien tulehdusteni ja niiden aiheuttamien jumien kanssa kamppailevana tämä on liikettä vapauttava ja oloa mukavasti parantava harjoite. Käytän paljon myös uimareiden ja heittolajien harrastajien kanssa.

Finnish Strong!

Tommi The Trainer

PS: Koulutus Suomessa: Liikeketjut toimintakyvyn ja suorituskyvyn harjoittelussa.


3 parasta liikkeen opettajaani...

by tommi paavola in ,


Eräältä pastorilta kysyttiin, että miten tullaan hyväksi papiksi? Hän vastasi, että vaivojen ja sairauksien kautta. Siinä se.

No vastaus hiukan itseäni harmitti, sillä se ei vastannut ollenkaanm omaa ajatustani kehittymisestä alallani. No enhän mina pastoriksi ole haluamassakaan, mutta silti myöhemmin olen havainnut, että opintielleni on osunut vaivoja, vaikeuksia ja sairauksia, jotka ovat muuttaneet minua ihmisenä ja valmentajana.

Todellinen muutos vaatii usein enemmän kuin haluamme vapaaehtoisesti antaa. Harva meistä valitsisi sairauden tietä, vaikka tietäisimmekin sen jollain tapaa muuttavan meitä taitavammaksi ammatissamme. Mukavuus, kontrolli ja oma tahto ovat usein sellaisia syvälle sisäänajettuja ohjelmistoja, joiden sivuuttaminen on lähes mahdotonta.

Niinpä esittelen sinulle muutaman näistä tehokkaista opettajista, joilla on ollut voima vääntää itsepäinenkin mieli hiukan toiseen suuntaan ja oppia yhtä sun toista niin kehosta kuin elämästä yleensäkin.

1.       Sakroiliitti

Tulehdus sacroiliac-nivelessä on kivulias ja sitä ei usein pysty kontrolloimaan tahdonalaisesti, kuten esimerkiksi ‘nilkan nyrjähdyksessä’ voi ontua ja siirtää painoa pois kipeältä jalalta. Sakroiliitti oli tulehdus, joka taivutti mielen vastaanottamaan uutta ja erilaista informaatiota. Se pakotti pois kyykkytangon alta ja johdatti muiden harjoitteiden pariin. Voima ei ollutkaan enää luonnollinen vahvuus ja siita aiheutunut nöyryys olikin kova koulu egokuntoilun harrastajalle.  Sakroiliitti opetti myös takaketjun roolista liikkuvuudessa ja stabiliteetissa vaativan ja ankaran opettajan tapaan. Se paljasti eroja sivuketjujen toiminnan välillä, sillä kivun välttäminen aiheutti monia kompensaatiomalleja. Se muistutti kevyen aerobisen liikkeen huoltavasta ja hoitavasta vaikutuksesta. Sakroiliitti on ollut itselleni se tuskaisin oppiretki ihmisliikkeen ihmeisiin.

2.       Tulehdus olkapäässä

Kutsun tätä näin yleisin termein, koska ihan tarkkaa diagnoosia ei ollut, kun tästä taannoin kärsin. Mielenkiintoisin puoli omissa olkapääongelmissa on ollut se, että ne ovat olleet vaivoistani eniten ulkonäköön liittyviä. Pienelle miehelle oli vuosia sitten tärkeää olla isompi ja sen eteen tehtiinkin kovasti hommia. Kun rautaa väännettiin nuorena, niin keho antoi anteeksi liiankin suuria tyhmyyksiä. Nyt ei moinen enää onnistuisi. No, ennen pitkää yksipuolisen voimaharjoittelun tuloksena hartiat olivat kuitenkin niin jumissa ja liikkuvuus kadoksissa, että tila alkoi aiheuttaa fyysistä kipua olkanivelessä. Nostaessa, heittäessä, hypätessä ja lopulta nukkuessa. Tosin peiliin katsoessa ei tuntunut kipua, joten tavoitteen mukainen harjoittelu oli siten onnistunutta…haha. Liikkuvuusharjoittelun tärkeys kuitenkin selvisi ja puolen vuoden venyttelyn jälkeen kivuton liike palautui. Yksi tärkeä oppitunti oli taas ohi. Liikkuvuus on siis ihan jees.

3.       L-4 ja L-5 välilevypullistumat

No enpä ole ainoa, ketä selkävaivat ovat silloin tällöin vaivanneet. Hyvin nuo alaselkäkivut kuitenkin muistuttavat keskivartalon olennaisesta roolista integroidun ihmisliikkeen risteysalueella. Sen verran ne halvaannuttavat ainakin tällaista matalan kipukynnyksen kaveria, että siinä jää useimmat harrastusvälineet hetkeksi kaappiin.

Kovasti aina varoitettiin kiertoliikkeen vaivoista, ainakin silloin 80-90 –luvulla. Hyvin oppineena tehtiinkin sitten kaikki liikkeet kiertoa varoen ja tuota kaiken pahan lähdettä välttäen. Samalla olimme kuitenkin oppineet kuinka tärkeää vatsalihasten kunto on selän hyvinvoinnille ja se viesti sopikin erinomaisesti sixpack-poikien filosofiaan. No muutaman vuoden rocky-vatsoja, istumaannousuja, rutistuksia, roman chair-liikkeitä ja muutamia muita tiukkoja vatsaharjoitteita tehtyäni ja kiertoliikkeitä kavahdettuani kroppa olikin valmis siihen mihin sitä oli treenattu – sängyssä selällään tönkkönä makaamiseen. Selkä paukkui, aika pahasti.

Näin analyyttisemmin ajateltuna olisi voinut keksiä, että harjoitusohjelmani johtaisi liikekyvyn  vähenemiseen sen parantumisen sijasta, ihan siis jo spesifisyys-periaatteen perusteella. Kiertoliikkeen välttäminen ja keskivartalon lihasepätasapainon harjoittelu onnistui siis hyvin. Logiikka on kuitenkin loppujen lopuksi aika harvinainen herkku, varsinkin kun tavoitteenasettelu on liikekyvyn sijasta siellä peiliosastolla.

Olishan noita hyviä opettajia lisääkin…

Nämä olivat siis ainakin osittain itseaiheutettuja vaivoja, mutta onhan tuohon selkärankareumaan liittynyt muitakin reaktiivisia tulehduksia, joiden kautta on taas päässyt opettelemaan lisää.

Pääviesti on kuitenkin se, että vaivojen ja vammojen kautta on opittu tärkeitä juttuja, ja ne ovat siirtyneet valmennusfilosofiaan teoriassa ja käytännössä. Tuskin mikään pakottaa ottamaan selvää asioista paremmin ja nopeammin kuin oma kipu ja epämukavuus. Tällöin oppii uutta, omaksi ja toivottavasti muidenkin hyödyksi. Iso plussa koitoksien kautta kehittymisessa on nöyryyden ja empatian lisääntyminen. Niitä oppitunteja ei kirjasta omaksuta.

Finnish Strong!

Tommi


Juokse, hyppää & heitä!

by tommi paavola in


Juokseminen, hyppääminen ja heittäminen ovat kolme tehtävää tai liikettä, joita pidän urheilullisuuden todellisina indikaattoreina. Ne ovat perusliikemalleja, joissa yhdistyy tavoitteellinen liike, motoriikan eri osa-tekijät ja monelle lajille tyypilliset suoritukset. Nopeus ja räjähtävyys, koordinaation, liikehallinnan ja lajitekniikan valjastamina, ovat ottelun tai kilpailun todellisia ratkaisijoita.

Heitto

Tässä esimerkkina kolme tapaa heittää kuntopalloa seinään.

  1. Sivulta heitto lähes suoralla kädellä (yhdellä kädellä)

    - Kevyin kuntopallo

  2. Työntö (takakäden suora-tyyppinen) -heitto (yhdellä kädellä)

    - Kevyt kuntopallo

  3. Kiertoheitto sivulta (kahdella kädellä)

    - Keskiraskas kuntopallo

Huomaa kiertoliike kaikissa heittoliikemalleissa. Harjoitteena sopivat mm. heittojen, lyöntien (joko kamppailulaji-lyönteihin tai pallon lyöntiin mailalla) oheisharjoitteiksi. Epäsuorasti vaikuttaa myös muiden kiertoliikettä edellyttävien lajisuoritusten räjähtävyyden kehittämiseksi.

Mukaan voidaan ottaa lajityypillistä liikettä heittojen väliin. Lisäksi heittoon on usein hyva lisätä tarkkuusvaatimus, esimerkiksi pyrkien osumaan annettuun kohteeseen/maaliin seinässä.

Juokse, hyppää & heitä!


Liiketaitoja aikuisryhmille - miksi ei?

by tommi paavola in


Liiketaitoa, motoriikkaa, koordinaatiota ja ‘Fun Factoria’ voi ja pitäisi toki sisällyttää aikuistenkin harjoitteluun. Tässä sillisalaatti-porukassa on melkoisia eroja monessakin suhteessa mutta sopivia haasteita löytyi niin eläkeläiselle kuin uransa jo lopettaneelle NFL –pelaajalle. Varsinkin koordinaatioharjoitteet tarjosivat ärsykkeitä, jotka aktivoivat sekä kehoa että mieltä. Hauskaakin oli.

Tämä pätkä on kotipaikkakunnaltani, missä liiketaitokuvioita siis harjoitellaan niin esikouluikäisten kuin eläkeläistenkin kanssa.

“Kunto kaikkoaa nopeasti mutta taidot säilyvät lopun ikää."

Finnish Strong!  

Tommi Paavola

 


Nuorten Liiketaitoharjoittelu, osa 4.

by tommi paavola in


Tervetuloa liiketaitoharjoittelun pariin. Tämä dvd ja materiaali on sarjassaan jo neljäs ja kokoaa yhteen myös osien 1,2 ja 3 liiketaitoja. Kantavana teemana on jo tutuksi tulleita  hyppyjä ja heittoja mutta variaatioita ja yhdistelmiä näistä liiketaidoista on tässä materiaalissa runsaasti ja ehkä enemmän sieltä haastavammasta päästä.Näin Nuorten Liiketaitoharjoittelu,  osa 4, on myös liikekehittelyidensä puolesta vaativin ja edellyttää niin valmentajalta kuin urheilijalta edellisten osien tuntemuksen ja käytännön harjoittelutaustan.

Pääatavoitteena Liiketaitoharjoittelu 4 materiaalissa on hyppyjen, loikkien, kinkkojen ja erilaisten heittojen kautta liiketaitojen ja siten urheilullisuuden kehittäminen.

Hyppyjen ja heittojen systemaattisessa toteutuksessa on pidetty tärkeanä harjoitteiden moniulotteisuutta, liikkeen sujuvuutta ja taloudellisuutta seka tietenkin toteutuksen käytännöllisyyttä ja turvallisuutta.

Siten jo tässä vaiheessa on tärkeää muistuttaa, että kun vauhti lisääntyy ja samalla liikkeiden yhdistely vaikeutuu niin turvallisuus harjoittelussa saavutetaan vain yksilöllisen ja loogisen harjoittelukehittelyn tuloksena ja valmentajan valvoman silmän alla. Materiaalissa on pyritty nostamaan esille ydinkohdat myös turvallisuuden kannalta. Harjoitteet on myös arvioitu niiden asettaman vaatimustason perusteella.

Liiketaitoharjoittelu 4 materiaalissa pääroolin ottavat siis erilaiset hypyt, loikat ja kinkat sekä heitot yhdistettyna perusliikemalleihin kuten juoksuun, sivulaukkaan ja ristiaskellukseen. Yhdistelykyky ja koordinaatio nousee siis jälleen tärkeään asemaan. Uskomme näiden ominaisuuksien olevan  urheilullisuuden ja tehtäväsidonnaisen liikkeen tärkeimpiä osatekijöitä. Jotkut liikkeistä näyttävät tutummilta ja tyypillisiltä liiketaitoharjoitteilta ja toiset enemmän epätyypillisiltä yhdistelmiensä puolesta. Tavoitteena ns. epätyypillisten liikeyhdistelmien harjoittelussa on lisätä ja parantaa kehon kykyä liikeratkaisujen tuottamiseen. Niitä on syytä toteuttaa ensin hitaasti ja liikettä ‘maistellen’ ja liikkeen sujuvuutta haeskellen. Uudet liikkeet saattavat alkuun tuntua kömpelöiltä tai jopa turhauttavilta mutta oletuksena on, että nämäkin liiketaidot ovat erittäin tärkeitä kehon liikekapasiteetin nostamisessa.

Systemaattisen moniulotteisuuden toteutuksen apuna on käytössä kompassi-tyokalu, joka muistuttaa ja helpottaa eri tasojen ja suuntien harjoittelua. Muita käytännön harjoitusvälineitä on näissä harjoitteissa käytössa pallo, joko kevyt kuntopallo tai esimerkiksi koripallo. Lisäksi heittoharjoitteita tehtäessä on hyvä olla sopiva heittoseinä, mutta heitot voidaan tarvittaessa toteuttaa myos pariharjoitteina.

Nuorten Liiketaitoharjoittelu, osa 4, valmistuu keväällä 2014 ja on näillä näkymin tässä sarjassaan viimeinen. Sisällön laadun uskomme säilyneen hyvänä tai jopa parantuneen edellisistä osista. Toivottavasti sinullakin on mahdollisuus tutustua materiaaliin joko DVD:n tai Suomen Valmentajat Ry:n koulutusten kautta, alkaen siis keväällä 2014.

Kiitos!

Tommi Paavola